Programma Aardgasvrije wijken (PO)

Dit lesprogramma is speciaal ontwikkeld voor wijken waarin de energietransitie volop gaande is en de woningen zullen worden losgekoppeld van het aardgasnet. Van aardgas overstappen op schone energie brengt vele veranderingen met zich mee. Door dit lesprogramma worden ook de jongste bewoners uit de wijk meegenomen in de energietransitie.

Het lesprogramma is ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8. Klimaatwijsheid, groene energie en de wijk zelf staan in dit programma centraal. Als rode draad door het lesprogramma loopt het ontwerpen van hun eigen duurzame droomwoning in de vorm van een A2-poster.

Aandacht voor techniek

In deze lessenreeks is ook aandacht voor allerlei technische aspecten. Zo leren de leerlingen over warmte en kou, over (schone en fossiele) energie, over isoleren en over nieuwe duurzame huishoudelijke apparaten. Het gaat ook over hoe ze zelf energie kunnen besparen. Dit gebeurt aan de hand van de Energiebox. Zo maken ze spelenderwijs kennis met nieuwe duurzame technieken en de beroepen die hierbij horen.

Ouders en wijk

Via de leerlingen worden ook de ouders betrokken en daarmee ook de wijk. Ouders worden in de laatste les uitgenodigd om de presentaties van de kinderen bij te wonen. Elke presentatie eindigt met de vraag: ‘Wat voor energiebesparende tip heb jij voor jouw ouders?’ Dit levert vaak originele en leuke antwoorden en gesprekken op.

leerlingen steken hun hand op in de klas
Ik wil zeggen: maak je huis duurzaam en daardoor redden wij samen het milieu.
Leerlinge in haar slotpresentatie

Inhoud lesprogramma:

  • 5 lessen van 1 uur
  • Interactieve lessen gevuld met activiteiten en proefjes
  • Lessen over warmte, isolatie, innovatieve technieken en duurzaamheid
  • Doelgroep: basisschool groep 6, 7 en 8
  • Rode draad door het lesprogramma is het bouwen van een eigen duurzame woningposter
  • Eindpresentaties voor de ouders, zodat ouders en wijk betrokken worden

Indien gewenst verzorgt een gastdocent van Stichting Technotrend alle lessen.
 
Les drie van dit lesprogramma staat zo mogelijk in het teken van een excursie. Ervaring leert dat dit voor leerlingen het vraagstuk een stuk concreter en tastbaarder maakt. Deze excursie kan op maat aangepast worden naargelang de locatie van de school hierom vraagt. Als er geen excursie mogelijk is, is er een alternatief lesprogramma beschikbaar voor in het klaslokaal, waarbij samen met de klas online een duurzame woning wordt bekeken.

Deze lessenreeks is meerdere jaren in de wijk Overvecht in Utrecht uitgevoerd. Voor meer informatie over dit project kijk het verslag hier en de projectbeschrijving hier.

Belangstelling?

Heeft u na het lezen van deze pagina interesse gekregen in dit duurzame lesprogramma? Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande formulier voor meer informatie. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Meer weten over de Programma Aardgasvrije wijken (PO) ? Neem contact op!

Neem contact op