Energy Challenges is finalist voor het Rabobank StimuleringsfondsXL!

Energy Challenges Utrecht op het Leidsche Rijn College

> Stem op Energy Challenges >

We zijn uit zestig Utrechtse initiatieven verkozen tot een van de acht finalisten! Deze acht projecten werden door de Rabobank-commissie beoordeeld als meest belangrijke bijdragen aan de regio. Met Energy Challenges Utrecht nemen scholieren hun eigen schoolgebouw onder de loep en denken direct na over maatregelen om het gebouw energiezuiniger te maken. Een bijdrage vanuit het StimuleringsfondsXL helpt ons niet alleen meer scholen te betrekken, maar ook de ouders te bereiken. Zodat ze slim en verantwoordelijk omgaan met energie op school, in de buurt én thuis.

Alleen met de finaleplaats zijn we er nog niet, we hebben stemmen nodig.

Vanaf hier begint het pas echt; zoveel mogelijk online stemmen werven om uiteindelijk als één van de drie winnaars te eindigen. Stemmen kan tot 26 oktober op www.stimuleringsfondsxl.nl. Daar kan je nu ook onze promo-film bekijken. Op de Facebook- en Twitterpagina van Energy Challenges houden we je natuurlijk op de hoogte over het verloop van de stemperiode.

Help mee en stem nu op Energy Challenges!

> Stem op Energy Challenges >

 

Global Goals in je spijkerbroek

Global Goals op de groene Alm

Rianne Bakker over de Global Goals bij Op de groene Alm

Stichting Technotrend is gestart met een gratis workshop voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Utrecht. De start valt samen met de landelijke Dag van de Duurzaamheid én is onderdeel van het programma van de Duurzame Week Utrecht. De workshop gaat over de Global Goals, 17 wereldwijde doelen afgesproken met alle landen van de Verenigde Naties. Zoals minder armoede, minder ongelijkheid, minder milieuvervuiling, onderwijs voor iedereen en gendergelijkheid.

Omdat 17 Global Goals toch wel flinke kost zijn, zijn ze voor de workshop opgehangen aan de
levenscyclus van de spijkerbroek. Spijkerbroeken zijn namelijk minder duurzaam dan je denkt. Van kinderarbeid in de katoenteelt, lage lonen in productie tot al dat textielafval, veel kan en moet beter! Gastdocenten Rianne Bakker en Sara Herreras vertellen over de Global Goals, over de spijkerbroek en de problemen. Waarna in groepjes korte opdrachten worden gemaakt en gepresenteerd. Zo kunnen de kinderen het thema bespreken en hun creatieve ideeën presenteren, voor een betere en duurzame toekomst!

Global Goals in je spijkerbroek is een samenwerkingen van Stichting Technotrend met de gemeente Utrecht, Utrecht4GlobalGoals en Utrecht Natuurlijk.

Ook een gratis workshop Global Goals in je spijkerbroek voor groepen 7 en 8 op jouw school? Geef je op bij Stichting Technotrend: secretariaat@stichtingtechnotrend.nl

Scholen als energie ambassade

Vind je het leuk om samen te werken aan het opleiden van een nieuwe generatie duurzame professionals door leerlingen zelf energiecampagnes te laten voeren en scholen een rol te geven als duurzame hub in de wijk? Hier is je kans!

Samen met TU Delft bereiden wij vanuit Stichting Technotrend een meerjarig onderzoek voor naar de rol van scholen (primair en voortgezet onderwijs) in de energietransitie.

Wij willen onderzoeken of—en onder welke condities—scholen (als ‘energie-hubs’) kunnen helpen energietransities te versnellen door het inzetten van maatschappelijk verantwoorde sociale en/of technische energiediensten.

Hiervoor gaan we subsidie aan vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (calls voor maatschappelijk verantwoord innoveren).

Om in aanmerking te komen voor subsidie hebben we echter partners nodig die ons kunnen ondersteunen met mankracht, denkkracht en/of middelen. In Flyer partners onderzoek NWO en RVO staat hier meer over.

Vacatures en stageplaatsen

Onderwijskundige gezocht
Wij zoeken een nieuwe collega Onderwijsspecialist voor de regionale uitrol en de uitvoering van het programma Energy Challenges. Het gaat om een leuke, flexibele functie voor 2 à 3 dagen in de week. Zie de EC_Utrecht_Vacature_Onderwijsspecialist voor meer informatie. Sollicitaties lopen, dus neem direct contact op.

Onderwijs stagiairs
Lijkt het jou leuk om onder andere lesproducten op maat te ontwikkelen voor verschillende scholen en voor tijdens evenementen? Zoek je nog een uitdagende stage in het vakgebied onderwijs? Bekijk dan Vacature stage Onderwijskundige voor meer informatie!

Communicatie stagiairs
Zoek je een uitdagende en leuke Communicatiestage met veel vrijheid? Vind je het leuk om het boegbeeld van de Energy Challenges Utrecht te zijn richting de scholenteams en zowel interne als externe communicatiezaken onder je hoede te nemen? Kom langs, bel ons en zie Vacature Stage Communicatie 2018 voor meer informatie.

Technisch stagiairs
Volg jij een technische studie op MBO of HBO niveau en ben je geïnteresseerd in een stage in energie en duurzaamheid? Samen met een technisch specialist ben je verantwoordelijk voor het monitoren van energieverbruik, het implementeren van maatregelen en het geven van een maatwerkadvies aan scholen én leerlingen. Zie de Vacature Techniekstage 2017-2018 voor meer informatie.

Tussenjaarstudenten
Ben je op zoek naar een langdurige stage/tussenjaar rondom duurzaamheid en hou je graag van het organiseren van evenementen, dan is dit perfect voor jou! Je kunt aan de slag wil met de educatieve insteek van duurzaamheid op scholen in Utrecht, met het organiseren van evenementen tot het uitvoeren van energiescans en het opzetten van de monitoring van het energieverbruik. Zie Vacature Tussenjaar 2017-2018 voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd in één van onze vacatures, heb je vragen of ben je benieuwd naar ons leuke team? Neem direct contact op! Bel Paul Dijkstra, 030 302 16 36 of mail naar utrecht@energychallenges.nl

Utrechtse scholen pakken prijzen op finale van Energy Challenges Utrecht!

Leerlingenteams van vijf Utrechtse scholen zijn afgelopen maanden de strijd aan gegaan om hun school zo energiezuinig mogelijk te maken. Dinsdag 6 juni was de finale in het Academiegebouw in Utrecht waar de Energizers enthousiast hun campagnes, acties en besparingen presenteerden. Het Leidsche Rijn College ging naar huis met de eerste prijs! Maar alle teams kregen lof, met hun acties wisten ze de school en omgeving te activeren en al veel energie te besparen.

Dit schooljaar hebben in Utrecht het Leidsche Rijn College, St. Bonifatiuscollege, UniC, Trajectum College en De Passie meegedaan aan de Energy Challenges. Op elke school is een team van leerlingen, de Energizers, aan de slag gegaan met verschillende opdrachten. Zo maakten ze een projectplan, voerden campagne, zochten sponsoren, betrokken ouders en buurtbewoners bij hun plannen en maakten een berekening van het bespaarde bedrag. Op de scholen is vooraf een Energiescan uitgevoerd en slimme meters met monitoringsoftware geïnstalleerd, zodat leerlingen meteen zagen hoeveel energie ze met hun acties bespaarden.

Na een speciale boodschap van astronaut André Kuipers was het tijd voor de presentaties van de Energizers. Een jury bestaande uit Tim Savenije, beleidsadviseur van de Gemeente Utrecht, Marlous Birkhoff, voorzitter van Woerdens Techniek Talent en Maarten van Deursen, hoofd projecten en educatie van Utrecht Natuurlijk beoordeelde de plannen. Allereerst won De Passie een Green Star uit handen van Elize van Berkel van Greenpeace Nederland voor hun deelname aan het Energie(r)evolutie-spel. Trajectum won de Innovatieprijs met hun vernieuwende campagne, en daarmee een uitje met Greenjoy. De derde prijs ging naar De Passie, door hun inzet kunnen ze gaan genieten van een etentje bij Instock. UniC won met de tweede prijs een heuse trip naar het Omniversum in Den Haag. Maar de eerste prijs ging naar het Leidsche Rijn College! De winnaars van de Energy Challenge Utrecht mogen naar het Eneco Windlab, waar ze alles over wind en duurzame energie ontdekken.

Enthousiast gingen de leerlingen naar huis, om ook komende tijd, op school én thuis zoveel mogelijk energie te besparen.

Vacature Onderwijsspecialist

Energie Challenges

Energie Challenges

Wij zoeken een nieuwe collega Onderwijsspecialist voor de regionale uitrol en de uitvoering van het programma Energy Challenges. Het gaat om een leuke, flexibele functie voor 2 à 3 dagen in de week. Interesse en/of nieuwsgierig? Voor meer informatie lees hieronder de vacature!

EC_Utrecht_Vacature_Onderwijsspecialist

Basisschool De Beiaard gaat voor zon!

Kom naar winkelcentrum De Gaard op 13 mei en help mee aan een duurzame Beiaard
Datum: 11 mei 2017

Op zaterdag 13 mei, tijdens de zon-10-daagse van de Gemeente Utrecht, gaan leerlingen en ouders van basisschool De Beiaard geld inzamelen om het educatieve pakket Solly aan te schaffen op school. Met dit pakket leren kinderen over zonne-energie en duurzaamheid. Het past bij de ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid van de school.

Kom langs bij winkelcentrum De Gaard op zaterdag 13 mei van 12.00 – 16.00 uur! De kinderen gaan bijvoorbeeld zelf koekjes bakken en verkopen. Maar laten ook hun creativiteit de vrije loop om je te verrassen en je aandacht te trekken. Met het ingezamelde geld wil de school Solly, de zon-etende robot aanschaffen, een educatief lespakket over zonne-energie. Zaterdag is er ook informatie beschikbaar over De Beiaard als Energie-Ambassade. Heel interessant als u ook overweegt om zonnepanelen te nemen!

Basisschool De Beiaard gaat voor de zon!
De Beiaard is een basisschool op de grens van de Utrechtse wijken Tuindorp Oost en Veemarkt. Duurzame ontwikkeling is erg belangrijk voor de school. Directeur Jeroen Sturkenboom en het docententeam willen zich inzetten om de school een duurzame en groene uitstraling te geven en daarmee een koploper te zijn in de energietransitie in de wijk.

De Beiaard een echte Energie-Ambassade
Op initiatief van Stichting Technotrend wordt De Beiaard een echte Energie-Ambassade! De ambitie van het project is zonnepanelen op de school én op daken van omwonenden. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met Energie-U, actief op het gebied van zonnepanelen en verduurzaming in de wijk. Daarnaast kijkt De Beiaard naar verdere verduurzaming van het gebouw. Zo is al overal zuinige LED-verlichting geïnstalleerd. En de kinderen kunnen hopelijk leren over zonne-energie via het Solly systeem.

School Apollo 11 krijgt rol als energie-ambassade

13/03/2017

20170306_145028

Basisschool Apollo 11 in De Meern wil graag zonnepanelen op het dak van de school en wil hierin samen optrekken met de ouders en de buurtbewoners. Op 13 maart is er een informatieavond gehouden en op 3 april volgt er een tweede. Op 6 maart was er voor ouders en leerlingen op het schoolplein een kleine demonstratie over het project.

Marja Hamers, de directeur van de school, en een groepje betrokken ouders werken samen om te zorgen dat de zonnepanelen op het dak van de school realiteit gaan worden. Zonnepanelenexperts en betrokken ouders werken momenteel hard om het project tot een succes te maken. Tijdens het voorproefje op 6 maart hebben twee vrijwilligers aan de kinderen en de ouders op het schoolplein bij Apollo 11 laten zien wat voor mogelijkheden zonnepanelen te bieden hebben. Ook zijn er posters uitgedeeld die de kinderen thuis voor hun eigen raam kunnen hangen.

Lees hier het volledige artikel


Stages Energy Challenges

We zijn opzoek naar een aantal enthousiaste stagiairs voor het nieuwe project Energy Challenges.

Studeer je HBO Communication& Multimedia Design, Event Management of iets vergelijkbaars? Vind je het leuk om leerlingen te helpen bij het opzetten bij een energiebesparingscampagne op school? Kijk dan naar deze communicatie stage vacature.

Studeer je HBO Leraar Natuurkunde/Techniek, Built Environment of iets vergelijkbaars? Vind je het leuk om energiescans uit te voeren, leerlingen te helpen bij het interpreteren van deze scans en het berekenen van de besparingen? Kijk dan vooral naar deze techniek stage vacature.

Meer informatie? Kijk in de bijgevoegde vacatures of stuur een mail naar utrecht@energychallenges.nl!

Vacature communicatie stage

Vacature techniek stage

Officiële start van Energy Challenges regio Utrecht

05/07/2016

In schooljaar 2016-2017 gaat in regio Utrecht het programma Energy Challenges van start.

Vier scholen hebben inmiddels getekend voor deelname aan het programma.

Energy Challenges is een Real Life Game waarin leerlingen van het voortgezet onderwijs de strijd aan gaan om hun school zo energiezuinig mogelijk te maken. Dit wordt deels door
kleine technische maatregelen gerealiseerd en voor een heel groot deel door
gedragsverandering die de leerlingen zelf in gang zetten. De besparing op de
energierekening door deze gedragscampagnes en maatregelen kan wel oplopen tot 20.000
euro per jaar!

Energy Challenges is in 2011 gestart in Noord-Nederland en draait nu succesvol op 175
scholen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Gelderland. Het Utrechtse
Stichting Technotrend rolt het programma nu voor het eerst uit in regio Utrecht. En de start
is officieel; vier scholen hebben inmiddels hun deelname aan Energy Challenges in schooljaar
2016-2017 toegezegd. Het Globe College, Leidsche Rijn College en St. Bonifatiuscollege te
Utrecht en het Amadeus Lyceum te Vleuten gaan aan de slag met het Energy Challenges.
Deze vier scholen zetten hierbij een belangrijke stap in de verduurzaming van hun pand en
vooral ook in de bewustwording van energie en energieverbruik op school bij leerlingen
zowel als leerkrachten.

Patrick van der Hofstad, projectleider Energy Challenges bij Stichting Technotrend: “Het is
fantastisch om te zien dat er zoveel enthousiasme is voor Energy Challenges. Deze vier
scholen zijn echte voorlopers en we zijn ontzettend blij met hun deelname. Het is mooi dat
deze scholen nu bevestigd hebben, want dan kunnen wij aan de slag met het bestellen van
de slimme meters.”

De scholen krijgen monitoringsapparatuur en slimme meters zodat de leerlingen straks
kunnen zien wat hun campagne precies heeft betekend voor de energierekening. Deze apparatuur mag de school houden na afloop van het programma. Dankzij een
gemeentesubsidie kunnen Utrechtse scholen geheel op no cure, no pay basis meedoen.
Het zevenkoppige team Energy Challenges Utrecht is klaar voor de start. Er zijn nog vier
plaatsen beschikbaar voor scholen in de gemeente en twee plaatsen voor scholen in de
provincie Utrecht. Scholen kunnen zich nog voor de zomervakantie aanmelden via
utrecht@energychallenges.nl.

Technokids Groenland Zwerfafval

Stichting Technotrend biedt een doorlopende leerlijn zwerfafvaleducatie voor Basisonderwijs, BSO en Voortgezet Onderwijs. Het aanbod sluit volledig aan op de extra aanpak tegen zwerfafval die gemeenten vanuit het Afvalfonds kunnen bekostigen. Vanaf 2012 wordt er jaarlijks €20 miljoen (€1,19 per inwoner), gedurende 10 jaar, beschikbaar gesteld voor gemeenten om zwerfafval aan te pakken.  Technokids Groenland Zwerfafval is een programma voor de buitenschoolse opvang.

Educatieve programma’s op de buitenschoolse opvang worden soms over het hoofd gezien. Ze bieden een interessante voedingsbodem en kans voor verandering. Rondom het thema zwerfafval heeft STT zes verschillende workshops van een uur ontwikkeld: Puur & Plastic, Pulp & Papier, Tetra Trash, Lekker Verpakt, Giftig Beestje en Handen uit de Mouwen.

  • Puur&Plastic: Plastic flesjes die je inlevert, kunnen gerecycled worden. In deze workshop testen we hoe je verschillende soorten plastic kunt scheiden. De kinderen mixen zelf een echte sportdrank met water uit de kraan. Zo heb je geen plastic verpakking meer nodig. Tot slot trainen we de extra energie er weer af. Er liggen springtouwen klaar. Door minder uit plastic flessen te drinken heb je minder transport en afval. Plastic kan gerecycled worden als het apart wordt ingezameld.
  • Pulp&Papier: De papierwesp maakt papieren nesten van houtpulp. Deze wesp was de inspiratiebron voor het maken van papier uit hout. We gaan oud papier recyclen door pulp te maken en verschillende kleuren pulp in mallen te gieten. Papierverbruik kun je verminderen en papier kun je recyclen. Dan is er minder productiebos nodig. In productiebossen is weinig biodiversiteit.
  • Tetra Trash: We gaan aan de slag met de afvalberg op school: lege drinkpakjes van tetrapak. We doen een proef met vuur en stroom en ontdekken van welk materiaal een tetrapak is gemaakt. Kun je dit materiaal recyclen? We maken een zonneklep, een portemonnee of ontwerpen zelf iets.
  • Lekker Verpakt: Een ei heeft een schaal en fruit heeft een schil. Zo beschermt de natuur tegen lekken en stoten. Het afval wordt door de natuur weer opgeruimd. Helemaal ‘cradle to cradle’. Kunnen wij dat ook? We doen een proef en maken eetbare verpakking. Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit plastic verpakkingsmateriaal, dat is schadelijk voor dieren en milieu. Wormen en andere kleine beestjes recyclen natuurlijk afval.
  • Giftig Beestje: Een workshop over giftige beestjes met angels, giftanden en een giftige batterij. We maken een beest met een lichtje. De batterij is handig, hij zorgt voor de energie. Maar waar laat je de batterij als hij leeg is? Zomaar weggooien is niet slim, want er zitten giftige stoffen in. We knutselen een box voor lege batterijen. Door een zuinig led-lampje te gebruiken gaat de batterij langer mee. We bespreken wat je doet met een lege maar toch nog giftige batterij.
  • Handen uit de mouwen: Een workshop om zelf eens te kijken wat voor, en hoeveel afval er rondom de BSO rondzwerft. Leerlingen gaan zelf, onder begeleiding, zwerfafval verzamelen. Ze krijgen zo een goed zicht op de hoeveelheid en samenstelling van het afval dat op straat komt te liggen.
  • Sloganwedstrijd: Leerlingen gaan onderling de strijd aan om de leukste, creatiefste, meest aansprekende slogan te ontwerpen die hen bewust maakt van zwerfafval en hoe makkelijk het is om afval gewoon goed weg te gooien. Geschikt voor alle leeftijden en uit te breiden met poster- en sticker-opties.

Green Future Heroes Pilot Succesvol

Vorige week hebben we de eerste pilot week van Green Future Heroes afgesloten. We hebben een mooie collage gemaakt om hierop terug te blikken. De week ging van start met werken met iPads, een uitdagende quiz en opdrachten. Op dinsdag werd Camiel van ProRail geïnterviewd over wat zijn technische baan inhoudt. Woensdag kregen de leerlingen instructie over het maken van een krant of film en werden daarna hard aan het werk gezet. Deze maakten ze donderdag af en begonnen met het voorbereiden van hun presentatie.

Vrijdag was de feestelijke afsluiting, waarbij de resultaten van het project getoond werden aan de klasgenoten en ouders van de kinderen, en zelfs Wethouder van Milieu en Omgeving Lot van Hooijdonk was aanwezig. Sommige kinderen hebben in de afgelopen week een nieuwsvideo in elkaar gezet, die op een groot scherm voor alle aanwezigen werd geprojecteerd. De rest van de klas heeft eigen kranten in elkaar gezet, en hebben daar vanmiddag presentaties over gehouden. De kinderen waren erg enthousiast over het project en hebben hun best gedaan om filmpjes en kranten te maken, wat duidelijk terug te zien was in het uiteindelijke resultaat. Het hoogtepunt van de dag was het bezoek van Wethouder Lot van Hooijdonk, die door een van de leerlingen ter plekke geïnterviewd werd.

Collage

Green Future Heroes op Basisschool De Spits