Energy Challenge op het Gerrit Rietveld College

Voor het Technasiumvak Onderzoek en Ontwerpen hebben tweedeklassers van het Gerrit Rietveld College een onderlinge Energy Challenge uitgevoerd. De leerlingen werkten als energieadviseurs van de directeur. Ze moesten hem ervan overtuigen dat er nog veel energie bespaard kan worden in het schoolgebouw.

Elke klas pakte een van de vijf onderwerpen aan:

  • Warmte, Koeling en Ventilatie
  • Verlichting en Sluipverbruik
  • Isolatie en Verkoeling
  • Energieverbruik in de horeca
  • Zonnepanelen en Oplaadpalen

Gelukkig werden ze ondersteund door een expert, die de klassen bezocht en hun vragen beantwoordde. In september en oktober vonden eerst de onderzoek- en ontwerpfase plaats, gevolgd door de uitvoering van de energiebesparingscampagne. Begin november presenteerden de klassen vervolgens hun ontwerpen aan ouders, docenten en opdrachtgever op een ideeënmarkt. Van elke klas werd na afloop een winnaar verkozen.

Bekijk hier de video van de eerste ideeënmarkt.

Concrete ideeën voor klimaatuitdagingen door wereldwijde Climathon – Utrechtse Young Climathon groot succes

Vorige maand deden meer dan 4.500 deelnemers mee aan de wereldwijde Climathon. Zij genereerden honderden concrete ideeën om het klimaatprobleem aan te pakken. In Nederland deden de steden Delft en Utrecht mee. Climate-KIC, de organisator van dit wereldwijde event, bundelde de Nederlandse ideeën in een digitaal magazine.

Ontwapende ideeën van kinderen

In Utrecht organiseerden Stichting Technotrend en Climate-KIC samen de Young Climathon. Aan de Young Climathon in Utrecht namen meer dan 100 scholieren en een tiental Utrechtse studenten deel. Op de Openbare Basisschool De Cirkel, de 2e Marnixschool en de Nieuwe Regentesseschool brainstormden de leerlingen van groepen 7/8 en schreven vellen vol met leuke ideeën. Bijvoorbeeld een school met vloerverwarming van koeienpoep. Of de speeltuin waar energie opgewekt wordt via de speelapparaten. Of maak van alle stoelen in de klas een fietsstoel zodat leerlingen de hele dag energie kunnen opwekken. Utrechtse studenten met uiteenlopende studieachtergronden werkten een aantal ideeën verder uit. Tot slot was het aan de middelbare scholieren van de International School Utrecht om een drietal ideeën uit te werken tot een sterke presentatie.

Internationale ideeën en aandacht

In Australië bedacht een team manieren om de stad te koelen en weerbaar te maken tegen extreme hitte. Vanuit Tallinn kwam een app waarmee een gebruiker de meest groene route van A naar B kan kiezen. Naast een rijkdom aan ideeën leverde de Climathon ook veel aandacht op voor het klimaatprobleem en de mogelijke oplossingen. Wereldwijd werden op social media meer dan 18.900 posts geplaatst met de hashtag #Climathon. Daarmee werden meer dan 33 miljoen mensen bereikt.

Energy Challenges winnaar StimuleringsfondsXL!

Energy Challenges Utrecht is uitgeroepen tot een van de vier winnaars van het Rabobank StimuleringsfondsXL 2017! We waren al heel blij met de nominatie, maar werden nog meer verrast door deze blijk van steun van zo veel mensen. Alle scholen, kennissen en andere contacten ontzettend bedankt! We zijn erg trots dat we dit met elkaar hebben kunnen bereiken. Met het fonds gaan we ons programma uitbreiden en het energieverbruik door scholen nóg beter aanpakken.

Op de website van Rabobank Utrecht is onze deelnemersvideo terug te zien.

De andere winnaars:

‘Het Grijze Koppen Orkest’ is een muziekproject dat kwetsbare en dementerende ouderen plezier en zelfvertrouwen geeft door hen samen te laten zingen en muziek te maken. Met de steun van Rabobank Utrecht gaat Het Grijze Koppen Orkest twee orkesten opzetten in Zuilen en Overvecht.

Park Oosterspoorbaan is een project waarbij de voormalige Oosterspoorbaan wordt omgetoverd in het bruisende Park Oosterbaan. De fiets- en wandelroute is inmiddels geopend en nu kunnen er ook sportvoorzieningen en een terugkerende foodmarkt gerealiseerd worden.

Lun@werkcafé is een sociaal horecaconcept in het winkelgebied van Lunetten, dat met steun de van het Stimuleringsfonds van start kan gaan. Overdag is dit een gezellige koffiezaak, een plek om te flexwerken en een plek waar bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid worden tot barista. In de avond bieden lokale cateraars hier hun diensten aan.

Energy Challenges is finalist voor het Rabobank StimuleringsfondsXL!

Energy Challenges Utrecht op het Leidsche Rijn College

> Stem op Energy Challenges >

We zijn uit zestig Utrechtse initiatieven verkozen tot een van de acht finalisten! Deze acht projecten werden door de Rabobank-commissie beoordeeld als meest belangrijke bijdragen aan de regio. Met Energy Challenges Utrecht nemen scholieren hun eigen schoolgebouw onder de loep en denken direct na over maatregelen om het gebouw energiezuiniger te maken. Een bijdrage vanuit het StimuleringsfondsXL helpt ons niet alleen meer scholen te betrekken, maar ook de ouders te bereiken. Zodat ze slim en verantwoordelijk omgaan met energie op school, in de buurt én thuis.

Alleen met de finaleplaats zijn we er nog niet, we hebben stemmen nodig.

Vanaf hier begint het pas echt; zoveel mogelijk online stemmen werven om uiteindelijk als één van de drie winnaars te eindigen. Stemmen kan tot 26 oktober op www.stimuleringsfondsxl.nl. Daar kan je nu ook onze promo-film bekijken. Op de Facebook- en Twitterpagina van Energy Challenges houden we je natuurlijk op de hoogte over het verloop van de stemperiode.

Help mee en stem nu op Energy Challenges!

> Stem op Energy Challenges >

 

Global Goals in je spijkerbroek

Global Goals op de groene Alm

Rianne Bakker over de Global Goals bij Op de groene Alm

Stichting Technotrend is gestart met een gratis workshop voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Utrecht. De start valt samen met de landelijke Dag van de Duurzaamheid én is onderdeel van het programma van de Duurzame Week Utrecht. De workshop gaat over de Global Goals, 17 wereldwijde doelen afgesproken met alle landen van de Verenigde Naties. Zoals minder armoede, minder ongelijkheid, minder milieuvervuiling, onderwijs voor iedereen en gendergelijkheid.

Omdat 17 Global Goals toch wel flinke kost zijn, zijn ze voor de workshop opgehangen aan de
levenscyclus van de spijkerbroek. Spijkerbroeken zijn namelijk minder duurzaam dan je denkt. Van kinderarbeid in de katoenteelt, lage lonen in productie tot al dat textielafval, veel kan en moet beter! Gastdocenten Rianne Bakker en Sara Herreras vertellen over de Global Goals, over de spijkerbroek en de problemen. Waarna in groepjes korte opdrachten worden gemaakt en gepresenteerd. Zo kunnen de kinderen het thema bespreken en hun creatieve ideeën presenteren, voor een betere en duurzame toekomst!

Global Goals in je spijkerbroek is een samenwerkingen van Stichting Technotrend met de gemeente Utrecht, Utrecht4GlobalGoals en Utrecht Natuurlijk.

Ook een gratis workshop Global Goals in je spijkerbroek voor groepen 7 en 8 op jouw school? Geef je op bij Stichting Technotrend: secretariaat@stichtingtechnotrend.nl

Scholen als energie ambassade

Vind je het leuk om samen te werken aan het opleiden van een nieuwe generatie duurzame professionals door leerlingen zelf energiecampagnes te laten voeren en scholen een rol te geven als duurzame hub in de wijk? Hier is je kans!

Samen met TU Delft bereiden wij vanuit Stichting Technotrend een meerjarig onderzoek voor naar de rol van scholen (primair en voortgezet onderwijs) in de energietransitie.

Wij willen onderzoeken of—en onder welke condities—scholen (als ‘energie-hubs’) kunnen helpen energietransities te versnellen door het inzetten van maatschappelijk verantwoorde sociale en/of technische energiediensten.

Hiervoor gaan we subsidie aan vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (calls voor maatschappelijk verantwoord innoveren).

Om in aanmerking te komen voor subsidie hebben we echter partners nodig die ons kunnen ondersteunen met mankracht, denkkracht en/of middelen. In Flyer partners onderzoek NWO en RVO staat hier meer over.

Vacatures en stageplaatsen

Communicatie stagiairs
Zoek je een uitdagende en leuke Communicatiestage met veel vrijheid? Vind je het leuk om het boegbeeld van de Energy Challenges Utrecht te zijn richting de scholenteams en zowel interne als externe communicatiezaken onder je hoede te nemen? Reageer dan uiterlijk eind december 2017. Kom langs, bel ons en zie Vacature Stage Communicatie 2018  voor meer informatie.

Technisch stagiairs
Volg jij een technische studie op MBO of HBO niveau en ben je geïnteresseerd in een stage in energie en duurzaamheid? Samen met een technisch specialist ben je verantwoordelijk voor het monitoren van energieverbruik, het implementeren van maatregelen en het geven van een maatwerkadvies aan scholen én leerlingen. Zie de Vacature Techniekstage 2018 voor meer informatie. Geïnteresseerd? Neem uiterlijk eind december 2017 contact met ons op.

Tussenjaarstudenten
Ben je op zoek naar een langdurige stage/tussenjaar rondom duurzaamheid en hou je graag van het organiseren van evenementen, dan is dit perfect voor jou! Je kunt aan de slag wil met de educatieve insteek van duurzaamheid op scholen in Utrecht, met het organiseren van evenementen tot het uitvoeren van energiescans en het opzetten van de monitoring van het energieverbruik. Zie Vacature Tussenjaar 2017-2018 voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd in één van onze vacatures, heb je vragen of ben je benieuwd naar ons leuke team? Neem direct contact op! Bel Patrick van der Hofstad, 030 302 16 36 of mail naar utrecht@energychallenges.nl

Utrechtse scholen pakken prijzen op finale van Energy Challenges Utrecht!

Leerlingenteams van vijf Utrechtse scholen zijn afgelopen maanden de strijd aan gegaan om hun school zo energiezuinig mogelijk te maken. Dinsdag 6 juni was de finale in het Academiegebouw in Utrecht waar de Energizers enthousiast hun campagnes, acties en besparingen presenteerden. Het Leidsche Rijn College ging naar huis met de eerste prijs! Maar alle teams kregen lof, met hun acties wisten ze de school en omgeving te activeren en al veel energie te besparen.

Dit schooljaar hebben in Utrecht het Leidsche Rijn College, St. Bonifatiuscollege, UniC, Trajectum College en De Passie meegedaan aan de Energy Challenges. Op elke school is een team van leerlingen, de Energizers, aan de slag gegaan met verschillende opdrachten. Zo maakten ze een projectplan, voerden campagne, zochten sponsoren, betrokken ouders en buurtbewoners bij hun plannen en maakten een berekening van het bespaarde bedrag. Op de scholen is vooraf een Energiescan uitgevoerd en slimme meters met monitoringsoftware geïnstalleerd, zodat leerlingen meteen zagen hoeveel energie ze met hun acties bespaarden.

Na een speciale boodschap van astronaut André Kuipers was het tijd voor de presentaties van de Energizers. Een jury bestaande uit Tim Savenije, beleidsadviseur van de Gemeente Utrecht, Marlous Birkhoff, voorzitter van Woerdens Techniek Talent en Maarten van Deursen, hoofd projecten en educatie van Utrecht Natuurlijk beoordeelde de plannen. Allereerst won De Passie een Green Star uit handen van Elize van Berkel van Greenpeace Nederland voor hun deelname aan het Energie(r)evolutie-spel. Trajectum won de Innovatieprijs met hun vernieuwende campagne, en daarmee een uitje met Greenjoy. De derde prijs ging naar De Passie, door hun inzet kunnen ze gaan genieten van een etentje bij Instock. UniC won met de tweede prijs een heuse trip naar het Omniversum in Den Haag. Maar de eerste prijs ging naar het Leidsche Rijn College! De winnaars van de Energy Challenge Utrecht mogen naar het Eneco Windlab, waar ze alles over wind en duurzame energie ontdekken.

Enthousiast gingen de leerlingen naar huis, om ook komende tijd, op school én thuis zoveel mogelijk energie te besparen.

Vacature Onderwijsspecialist

Energie Challenges

Energie Challenges

Wij zoeken een nieuwe collega Onderwijsspecialist voor de regionale uitrol en de uitvoering van het programma Energy Challenges. Het gaat om een leuke, flexibele functie voor 2 à 3 dagen in de week. Interesse en/of nieuwsgierig? Voor meer informatie lees hieronder de vacature!

EC_Utrecht_Vacature_Onderwijsspecialist

Basisschool De Beiaard gaat voor zon!

Kom naar winkelcentrum De Gaard op 13 mei en help mee aan een duurzame Beiaard
Datum: 11 mei 2017

Op zaterdag 13 mei, tijdens de zon-10-daagse van de Gemeente Utrecht, gaan leerlingen en ouders van basisschool De Beiaard geld inzamelen om het educatieve pakket Solly aan te schaffen op school. Met dit pakket leren kinderen over zonne-energie en duurzaamheid. Het past bij de ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid van de school.

Kom langs bij winkelcentrum De Gaard op zaterdag 13 mei van 12.00 – 16.00 uur! De kinderen gaan bijvoorbeeld zelf koekjes bakken en verkopen. Maar laten ook hun creativiteit de vrije loop om je te verrassen en je aandacht te trekken. Met het ingezamelde geld wil de school Solly, de zon-etende robot aanschaffen, een educatief lespakket over zonne-energie. Zaterdag is er ook informatie beschikbaar over De Beiaard als Energie-Ambassade. Heel interessant als u ook overweegt om zonnepanelen te nemen!

Basisschool De Beiaard gaat voor de zon!
De Beiaard is een basisschool op de grens van de Utrechtse wijken Tuindorp Oost en Veemarkt. Duurzame ontwikkeling is erg belangrijk voor de school. Directeur Jeroen Sturkenboom en het docententeam willen zich inzetten om de school een duurzame en groene uitstraling te geven en daarmee een koploper te zijn in de energietransitie in de wijk.

De Beiaard een echte Energie-Ambassade
Op initiatief van Stichting Technotrend wordt De Beiaard een echte Energie-Ambassade! De ambitie van het project is zonnepanelen op de school én op daken van omwonenden. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met Energie-U, actief op het gebied van zonnepanelen en verduurzaming in de wijk. Daarnaast kijkt De Beiaard naar verdere verduurzaming van het gebouw. Zo is al overal zuinige LED-verlichting geïnstalleerd. En de kinderen kunnen hopelijk leren over zonne-energie via het Solly systeem.

School Apollo 11 krijgt rol als energie-ambassade

13/03/2017

20170306_145028

Basisschool Apollo 11 in De Meern wil graag zonnepanelen op het dak van de school en wil hierin samen optrekken met de ouders en de buurtbewoners. Op 13 maart is er een informatieavond gehouden en op 3 april volgt er een tweede. Op 6 maart was er voor ouders en leerlingen op het schoolplein een kleine demonstratie over het project.

Marja Hamers, de directeur van de school, en een groepje betrokken ouders werken samen om te zorgen dat de zonnepanelen op het dak van de school realiteit gaan worden. Zonnepanelenexperts en betrokken ouders werken momenteel hard om het project tot een succes te maken. Tijdens het voorproefje op 6 maart hebben twee vrijwilligers aan de kinderen en de ouders op het schoolplein bij Apollo 11 laten zien wat voor mogelijkheden zonnepanelen te bieden hebben. Ook zijn er posters uitgedeeld die de kinderen thuis voor hun eigen raam kunnen hangen.

Lees hier het volledige artikel


Stages Energy Challenges

We zijn opzoek naar een aantal enthousiaste stagiairs voor het nieuwe project Energy Challenges.

Studeer je HBO Communication& Multimedia Design, Event Management of iets vergelijkbaars? Vind je het leuk om leerlingen te helpen bij het opzetten bij een energiebesparingscampagne op school? Kijk dan naar deze communicatie stage vacature.

Studeer je HBO Leraar Natuurkunde/Techniek, Built Environment of iets vergelijkbaars? Vind je het leuk om energiescans uit te voeren, leerlingen te helpen bij het interpreteren van deze scans en het berekenen van de besparingen? Kijk dan vooral naar deze techniek stage vacature.

Meer informatie? Kijk in de bijgevoegde vacatures of stuur een mail naar utrecht@energychallenges.nl!

Vacature communicatie stage

Vacature techniek stage