Finale Energy Challenges 2018 regio Utrecht

Op dinsdag 12 juni was de finale van Energy Challenges in de regio Utrecht. Er deden 11 scholen uit de regio Utrecht mee met de Energy Challenges, die in januari gestart zijn. Vijf maanden lang hebben de Energizers van deze scholen gekeken hoe ze zoveel mogelijk energie konden besparen in en rond de school. Ze hebben zelf een campagne bedacht en uitgevoerd om dit te realiseren! Alle leerlingen hebben het supergoed gedaan, maar zoals bij een wedstrijd hoort, kwam er ook hier een winnaar uit de bus. Dat is: de Internationale School Utrecht. Van harte gefeliciteerd!

De leerlingen van de Internationale School Utrecht (ISU) hebben de leuke teamnaam Lights Out. Tijdens hun project hebben ze les gegeven aan leerlingen op de basisschool van ISU. Deze les vergrootte de awareness bij jonge kinderen over klimaatverandering. Samen met de kinderen van de basisschool werd een experiment gedaan waarin klei (land) in een bakje ijsblokjes (ijsschotsen) lag, en keken de leerlingen samen wat er met het land gebeurde wanneer de ijsblokjes gingen smelten. De leerlingen van Lights Out geven aan dat ze veel geleerd hebben over samenwerken, energieverbruik en het organiseren van een evenement.

Wij bedanken de enthousiaste en leuke jury, bestaande uit Luc Mes (Gemeente Utrecht), Jeroen Onck (Utrecht Natuurlijk), Thomas Hoppe (TU Delft) en Hans Hoving (Stichting Technotrend) voor hun bijdrage aan de Energy Challenges 2018. En alle deelnemende scholen en Energizers voor hun interessante bijdrage. Superbedankt allemaal!

Bekijk hier de aftermovie gemaakt door leerling-ondernemers van MBO Utrecht, van deze leuke middag!

De  winnaars EC Utrecht 2018: team Lights Out van de Internationale School Utrecht

De jury v.l.n.r: Thomas Hoppe (TU Delft),  Jeroen Onck (Utrecht Natuurlijk), Luc Mes (Gemeente Utrecht) en Hans Hoving (Stichting Technotrend)

Klimaatakkoord gaat het land in

duurzame energieBurgers krijgen de mogelijkheid rechtstreeks in gesprek te gaan met de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. In mei en juni zijn hiervoor op vijf plaatsen in het land regiobijeenkomsten. Het is onderdeel van een reeks initiatieven om burgers nauwer te betrekken bij de grote veranderingen die nodig zijn om 49 procent minder Co2 uit te stoten. De bijeenkomsten hebben aan de ene kant tot doel mensen te informeren over het hoe en waarom van het Klimaatakkoord. Aan de andere kant willen de onderhandelaars meer gevoel krijgen hoe mensen in het land erover denken, wat hun ideeën en zorgen zijn. Lees verder op de website van Duurzaam Nieuws.

‘Scholen moeten besparen om te voldoen aan Parijs’, zegt Diederik Samsom

Scholen energibesparingIn 2050 moeten alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar dat geldt niet voor de tussendoelstelling van 2030: een reductie van 7 miljoen ton CO². Ter vergelijking: dat komt overeen met de uitstoot van 3 miljoen huishoudens. Diederik Samsom is voorzitter van de klimaattafel ‘Gebouwde omgeving’, waaraan ook de PO-Raad en VO-raad deelnemen. Daar proberen zij concrete afspraken te maken over de bijdrage van de onderwijssector. Lees verder op de website van PO-Raad.

Scholen in Amsterdam worden mogelijk beloond voor gescheiden inzamelen afval

De nieuwe coalitie in Amsterdam werkt aan plannen voor een duurzaam Amsterdam. De stad moet sneller van het aardgas af en iedereen moet extra bijdragen in de kosten. De afspraken in het klimaatakkoord van Parijs zullen Amsterdam zeker 800 miljoen euro kosten. Volgens de nieuwe coalitie moet dat worden opgebracht via de gemeentekas én door hogere lokale heffingen.  Het idee om scholen te belonen voor het gescheiden inzamelen van afval is een onderdeel van een reeks van milieuplannen die een onderdeel zijn van een verkenning van een duurzaamheidsprogramma van Amsterdam.  Lees verder op de website van het Parool.

NN zet in op verduurzamen scholen en theaters

scholen

Scholen, gemeentehuizen en andere openbare gebouwen kunnen versneld worden verduurzaamd door een samenwerking van BNG Bank, NN Group en Bewust Investeren BV. Een op te richten stichting in de gemeente koopt en verduurzaamt volgens de initiatiefnemers een gebouw dat verbetering behoeft. Na 30 jaar komt dit gebouw weer in eigendom van de betreffende gemeente. Het doel van de samenwerking is om de komende tien jaar ten minste 10 miljoen vierkante meter maatschappelijk vastgoed te verduurzamen.  Lees verder op de website van AM:WEB.

Gemeenten draaien voortaan op voor renovaties scholen


Gemeenten betalen de kosten van renovaties die nodig zijn om schoolgebouwen langer te laten meegaan. Daarover hebben de belangenbehartigers van gemeenten, de basisscholen en het voortgezet onderwijs overeenstemming bereikt. De VNG, PO-Raad en VO-Raad komen met plannen die moeten helpen bij het oplossen van de achterstand die de schoolgebouwen hebben. De complexe financiering van scholen zorgt namelijk al jaren voor lastige bouwtrajecten. Lees verder op de website van Cobouw.

Opbrengsten Green Deal Scholen in beeld gebracht

Green deal

Het programma Green Deal Scholen heeft schoolbesturen en gemeenten de afgelopen twee jaar op weg geholpen om aan de slag te gaan met een gezond en duurzaam schoolgebouw. Tijdens de looptijd van de Green Deal Scholen zijn ruim tachtig praktijkervaringen verzameld. Vijftien daarvan zijn als steekproef nader onderzocht om een onderlinge vergelijking mogelijk te maken van het waargenomen verbruik van elektriciteit. Bekijk het gratis rapport met de vijftien praktijkvoorbeelden op de website van de Vereniging PO-Raad.

De Utrechtse Zon10daagse

zonne-energie zonnepanelen

Zonne-energie creëren, vieren, ontdekken en verwelkomen. Dat gaan SoftEnergy, Utrecht Natuurlijk, VSU, Buurtstroom, Energie-U en de NMU doen tijdens de Zon10daagse van 1 tot 10 juni. Alle Utrechters zijn van harte welkom tijdens één van de zonnige activiteiten op diverse locaties. 

Programma Zon10daagse

De Zon10daagse is er voor iedereen die iets met de Utrechtse energietransitie heeft. In de eerste tien dagen van juni 2018 gaan we zonne-energie creëren, vieren, ontdekken en verwelkomen. En graag nodigen we iedereen uit om mee te doen. Bekijk het programma, er zit vast iets tussen dat je aanspreekt.

 

Alarmbrief aan minister Slob over ontwikkeling techniek in Drenthe

Technisch peroneel tekort

Technisch personeel is er nu al onvoldoende en als er niets verbetert in het vmbo-onderwijs, krijgt het midden- en kleinbedrijf in Emmen en omgeving zware klappen. Met die boodschap hebben ondernemers en techniek-onderwijs uit de Drentse Zuidoosthoek minister Arie Slob (voortgezet onderwijs) een brief geschreven. ,,Als we niets doen boeren we niet kwadratisch achteruit, maar wel heel sterk’’, zegt Herman Idema van VPB Parkmanagement, vertegenwoordiger van tal van lokale techniekbedrijven. Lees verder op de website van het Dagblad van het Noorden.

 

Technische afdelingen vmbo dicht door tekort aan leerlingen

Door een gebrek aan leerlingen dreigen techniekafdelingen op vmbo-scholen te verdwijnen. Een derde van de vmbo’s met een techniekafdeling denkt erover die te sluiten, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit schooljaar daalde het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs voor het eerst in tien jaar. Ook de komende jaren zullen veel scholen het met minder leerlingen moeten doen. Volgens onderzoek van DUO krijgen 20 procent van de middelbare scholen in de komende jaren fors minder leerlingen. Lees verder op de website van RTL Nieuws.  Op de website van DUO vind je overigens de resultaten van een aantal interessante onderzoeken voor het onderwijs.

RVO ondersteunt het Scholen als Energie Ambassade project

Energie Ambassade

Wanneer TPM onderzoekers Dr. Gerdien de Vries  en Dr. Thoma Hoppe hun project Scholen als Energie Ambassade uitleggen, geven zij een overzicht van organisaties, projectgroepen, consortia en energie-initiatieven, Hun werkplek bij de TU Delft is het platform voor sociale innovatie van de energietransitie en is vorig jaar opgericht. Professor Paulien Herder is het social innovation platform gestart omdat ze merkte dat sociale en gedragsaspecten betreffende duurzaamheid en energie weinig prioriteit hadden. Wat gebeurt er als mensen de nieuwe duurzame energieoplossingen niet accepteren?  Wat kunnen we doen om de energietransitie te versnellen? Lees verder op de website van TU Delft.

Techbeurs moet technische studie aantrekkelijk maken voor scholieren

technische opleiding

Dit is al weer de derde keer dat honderden leerlingen een bezoek brachten brachten aan de Techbeurs in Hannover. Het doel van dit bezoek is scholieren te inspireren en ze laten kiezen voor een technische studie. Er zijn best wel veel scholieren die natuur-, schei- en wiskunde leuk vinden, maar helaas wordt er niet vaak genoeg voor een bèta-studie gekozen.

Circa 10 bussen vertrokken met circa 550 leerlingen uit 4 havo of 5 vwo naar de Techbeurs in Hannover. In 24 hallen werden technologische ontwikkelingen en gadgets getoond. Reacties van leerlingen die niet voor techniek kiezen, zijn o.a.: ik vind de technische omgeving niet prettig, ik vind de techniek sector saai, ik vind techniek ingewikkeld. Lees het complete artikel op de website van de Gelderlander.