Onderzoek Scholen als energieambassade in de wijk 2018-2019

energieambassade scholenHet versnellen en verbreden van de energietransitie door energiecampagnes van leerlingen en een rol van scholen als duurzame hub in de wijk

Project Scholen als energieambassade in de wijk van start

Het project ‘Scholen als energieambassade in de wijk’ gaat dit schooljaar van start in Utrecht en Amsterdam. Dit gebeurt met behulp van een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-e), een bijdrage van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en een bijdrage van TenneT. Een interdisciplinair team van onderzoekers van TU Delft en Stichting Technotrenddoet onderzoek naar sociaal-maatschappelijke complexiteit: Hoe kunnen scholen bijdragen aan de energietransitie in hun wijk? Het project heeft als doel om in samenwerking met scholen de energietransitie te versnellen op lokaal niveau en effectieve manieren te vinden in de vorm van ‘best practices’.

Energy Challenges

‘Scholen als energieambassade in de wijk’ is een onderzoek rondom het bestaande programma ‘Energy Challenges’ van Stichting Technotrend. Dit is een scholenwedstrijd waarbij leerlingen gedurende vijf maanden leren over duurzaamheid en zelf een energiebesparingscampagne opzetten op hun eigen school. Leerlingen worden gecoacht om hun eigen creativiteit en enthousiasme te gebruiken bij het bedenken en uitvoeren van hun plannen. Het betreft een vorm van onderzoekend leren, waarbij leerlingen zelf aan de slag gaan.

Nieuwe aanpak ontwikkelen

Om met deze Energy Challenges nog meer impact te bereiken wordt dit onderzoek uitgevoerd. Van januari tot juni 2018 zal het project plaatsvinden bij drie scholen. Daarna wordt met de resultaten en de kennis uit wetenschappelijke onderzoek een nieuwe aanpak ontwikkeld. Deze wordt vervolgens gebruikt in 2019 tijdens een nieuwe ronde van Energy Challenges, en daarna geëvalueerd.

Samenwerking speelt grote rol

Binnen dit onderzoek speelt samenwerking met andere bedrijven en organisaties een grote rol. Er wordt dan ook op verschillenden manieren samengewerkt met deze partijen. Partners zijn actief betrokken en gaan met elkaar leren over hoe de samenwerking met scholen om de energietransitie te versnellen het best kan worden vormgegeven. Verschillende bedrijven en organisaties hebben al aangegeven om mee te doen aan gezamenlijke leerbijeenkomsten, waaronder de PO- en VO-raad, UNETO-VNI, OTIB, De Jonge Milieuadvies, Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU), Soft Energy en U-Talent. Hiernaast wordt er ook samengewerkt met stakeholders uit de wijk rondom de scholen die meedoen aan dit project. Dit zijn de directe stakeholders in het zogenaamde ‘ecosysteem rond de school’ die de energietransitie in de wijk willen versnellen, zoals omwonenden met duurzame initiatieven, duurzame bedrijven en ouders van leerlingen die werken in de duurzame sector.

Meer informatie?

Zie de publieke samenvatting op de website van Topsectoren Energie.

D66 zou graag de daken van scholen inzetten voor zonne-energie

zonnepanelen zonne-energie school scholen

Met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart in het vooruitzicht blikt de Solar Magazine-redactie wekelijks vooruit en worden wensen van politieke partijen uit de grote steden in beeld gebracht. Ditmaal Utrecht. D66 zegt over duurzame energie in Utrecht:  ‘De daken van scholen zijn perfect geschikt om vol te leggen met zonnepanelen. Dat gebeurt al op veel plekken, maar nog lang niet overal. Wij willen dat de gemeente komende jaren iedere school in Utrecht actief benadert, zodat straks zoveel mogelijk scholen zelf zonne-energie opwekken om te verduurzamen. Ook voor de warmtevoorziening ziet de partij kansen voor zonne-energie. Lees meer

Scholen kunnen flink besparen op energiekosten

Tijdens de Utrechtse pilot “Energiescan en Energiecoach’ werd bij 10 basisscholen door leerlingen en docenten onderzocht welke energiebesparing mogelijk was. Met energiescans werden eerst de mogelijkheden in kaart gebracht. Er werd met name naar de gebouwen en het energieverbruik gekeken. Vervolgens werd er een advies over energiebesparing gemaakt. Stichting Technotrend verzorgde in dit project o.a. de gastlessen en teambesprekingen. Daarin werden zowel docenten als leerlingen geïnformeerd over de resultaten van de energiescans en andere bevindingen in het project. Deze bijeenkomsten werden goed ontvangen en zorgden voor een eerste stap naar gedragsverandering. Mede door het doornemen van de resultaten van de scans door Stichting Technotrend met het schoolbestuur SPO, zijn in 2017 alle kleine maatregelen die uit de scans kwamen uitgevoerd. Lees verder

Kick-Off Energy Challenges Utrecht op 23 januari

Energy Challenges Utrecht op het Leidsche Rijn College in 2017

Elf scholen uit de regio nemen aftrap tweede editie Energy Challenges Utrecht

Wie op 23 januari langs poppodium De Helling loopt, zal voor de verandering geen concertgangers naar buiten zien lopen maar vastberaden tieners. Op deze dinsdagmiddag wordt namelijk de aftrap gegeven voor de Energy Challenges Utrecht. Negen middelbare scholen en twee basisscholen uit Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein gaan de strijd aan met energieverspilling op school.

De Energy Challenges is een scholenwedstrijd waarbij leerlingen gedurende vijf maanden leren over duurzaamheid en zelf een energiebesparingscampagne opzetten op hun eigen school. Leerlingen worden gecoacht om hun eigen creativiteit en enthousiasme te gebruiken bij het bedenken en uitvoeren van hun plannen. Op het kick-off evenement gaan de leerlingen aan de slag in workshops en worden ze toegesproken door een van de Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling van de Nationale Jeugdraad. Astronaut André Kuipers en wethouder Lot van Hooijdonk zullen de leerlingen in een videoboodschap succes toewensen.

Energy Challenges is een landelijk initiatief. De uitvoerder van het programma in regio Utrecht is Stichting Technotrend. Deze stichting biedt educatieprogramma’s over energie, afval en Global Goals, als de landelijke Waste Away Challenges en in Utrecht de lessen Global Goals in je Spijkerbroek. Met de Energy Challenges worden jongeren bewust gemaakt van het energieverbruik van huishoudens en bedenken ze zelf manieren om dit omlaag te brengen. Zo komen ze op een concrete manier in aanraking met energie en techniek.

Uit Utrecht stad doen de International School Utrecht, Ithaka, het Leidsche Rijn College, UniC en het Via Nova College mee. Daarnaast zijn de Amersfoortse scholen het Farel College en ’t Hooghe Landt van de partij evenals het Oosterlicht College uit Nieuwegein. De Utrechtse basisscholen Maaspleinschool en De Beiaard volgen het nieuwe PO programma.

Basisscholen en middelbare scholen in Provincie Utrecht die volgend schooljaar mee willen doen kunnen zich aanmelden via utrecht@energychallenges.nl.

Energy Challenge op het Gerrit Rietveld College

Voor het Technasiumvak Onderzoek en Ontwerpen hebben tweedeklassers van het Gerrit Rietveld College een onderlinge Energy Challenge uitgevoerd. De leerlingen werkten als energieadviseurs van de directeur. Ze moesten hem ervan overtuigen dat er nog veel energie bespaard kan worden in het schoolgebouw.

Elke klas pakte een van de vijf onderwerpen aan:

  • Warmte, Koeling en Ventilatie
  • Verlichting en Sluipverbruik
  • Isolatie en Verkoeling
  • Energieverbruik in de horeca
  • Zonnepanelen en Oplaadpalen

Gelukkig werden ze ondersteund door een expert, die de klassen bezocht en hun vragen beantwoordde. In september en oktober vonden eerst de onderzoek- en ontwerpfase plaats, gevolgd door de uitvoering van de energiebesparingscampagne. Begin november presenteerden de klassen vervolgens hun ontwerpen aan ouders, docenten en opdrachtgever op een ideeënmarkt. Van elke klas werd na afloop een winnaar verkozen.

Bekijk hier de video van de eerste ideeënmarkt.

Concrete ideeën voor klimaatuitdagingen door wereldwijde Climathon – Utrechtse Young Climathon groot succes

Vorige maand deden meer dan 4.500 deelnemers mee aan de wereldwijde Climathon. Zij genereerden honderden concrete ideeën om het klimaatprobleem aan te pakken. In Nederland deden de steden Delft en Utrecht mee. Climate-KIC, de organisator van dit wereldwijde event, bundelde de Nederlandse ideeën in een digitaal magazine.

Ontwapende ideeën van kinderen

In Utrecht organiseerden Stichting Technotrend en Climate-KIC samen de Young Climathon. Aan de Young Climathon in Utrecht namen meer dan 100 scholieren en een tiental Utrechtse studenten deel. Op de Openbare Basisschool De Cirkel, de 2e Marnixschool en de Nieuwe Regentesseschool brainstormden de leerlingen van groepen 7/8 en schreven vellen vol met leuke ideeën. Bijvoorbeeld een school met vloerverwarming van koeienpoep. Of de speeltuin waar energie opgewekt wordt via de speelapparaten. Of maak van alle stoelen in de klas een fietsstoel zodat leerlingen de hele dag energie kunnen opwekken. Utrechtse studenten met uiteenlopende studieachtergronden werkten een aantal ideeën verder uit. Tot slot was het aan de middelbare scholieren van de International School Utrecht om een drietal ideeën uit te werken tot een sterke presentatie.

Internationale ideeën en aandacht

In Australië bedacht een team manieren om de stad te koelen en weerbaar te maken tegen extreme hitte. Vanuit Tallinn kwam een app waarmee een gebruiker de meest groene route van A naar B kan kiezen. Naast een rijkdom aan ideeën leverde de Climathon ook veel aandacht op voor het klimaatprobleem en de mogelijke oplossingen. Wereldwijd werden op social media meer dan 18.900 posts geplaatst met de hashtag #Climathon. Daarmee werden meer dan 33 miljoen mensen bereikt.

Energy Challenges winnaar StimuleringsfondsXL!

Energy Challenges Utrecht is uitgeroepen tot een van de vier winnaars van het Rabobank StimuleringsfondsXL 2017! We waren al heel blij met de nominatie, maar werden nog meer verrast door deze blijk van steun van zo veel mensen. Alle scholen, kennissen en andere contacten ontzettend bedankt! We zijn erg trots dat we dit met elkaar hebben kunnen bereiken. Met het fonds gaan we ons programma uitbreiden en het energieverbruik door scholen nóg beter aanpakken.

Op de website van Rabobank Utrecht is onze deelnemersvideo terug te zien.

De andere winnaars:

‘Het Grijze Koppen Orkest’ is een muziekproject dat kwetsbare en dementerende ouderen plezier en zelfvertrouwen geeft door hen samen te laten zingen en muziek te maken. Met de steun van Rabobank Utrecht gaat Het Grijze Koppen Orkest twee orkesten opzetten in Zuilen en Overvecht.

Park Oosterspoorbaan is een project waarbij de voormalige Oosterspoorbaan wordt omgetoverd in het bruisende Park Oosterbaan. De fiets- en wandelroute is inmiddels geopend en nu kunnen er ook sportvoorzieningen en een terugkerende foodmarkt gerealiseerd worden.

Lun@werkcafé is een sociaal horecaconcept in het winkelgebied van Lunetten, dat met steun de van het Stimuleringsfonds van start kan gaan. Overdag is dit een gezellige koffiezaak, een plek om te flexwerken en een plek waar bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid worden tot barista. In de avond bieden lokale cateraars hier hun diensten aan.

Energy Challenges is finalist voor het Rabobank StimuleringsfondsXL!

Energy Challenges Utrecht op het Leidsche Rijn College

> Stem op Energy Challenges >

We zijn uit zestig Utrechtse initiatieven verkozen tot een van de acht finalisten! Deze acht projecten werden door de Rabobank-commissie beoordeeld als meest belangrijke bijdragen aan de regio. Met Energy Challenges Utrecht nemen scholieren hun eigen schoolgebouw onder de loep en denken direct na over maatregelen om het gebouw energiezuiniger te maken. Een bijdrage vanuit het StimuleringsfondsXL helpt ons niet alleen meer scholen te betrekken, maar ook de ouders te bereiken. Zodat ze slim en verantwoordelijk omgaan met energie op school, in de buurt én thuis.

Alleen met de finaleplaats zijn we er nog niet, we hebben stemmen nodig.

Vanaf hier begint het pas echt; zoveel mogelijk online stemmen werven om uiteindelijk als één van de drie winnaars te eindigen. Stemmen kan tot 26 oktober op www.stimuleringsfondsxl.nl. Daar kan je nu ook onze promo-film bekijken. Op de Facebook- en Twitterpagina van Energy Challenges houden we je natuurlijk op de hoogte over het verloop van de stemperiode.

Help mee en stem nu op Energy Challenges!

> Stem op Energy Challenges >

 

Global Goals in je spijkerbroek

Global Goals op de groene Alm

Rianne Bakker over de Global Goals bij Op de groene Alm

Stichting Technotrend is gestart met een gratis workshop voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Utrecht. De start valt samen met de landelijke Dag van de Duurzaamheid én is onderdeel van het programma van de Duurzame Week Utrecht. De workshop gaat over de Global Goals, 17 wereldwijde doelen afgesproken met alle landen van de Verenigde Naties. Zoals minder armoede, minder ongelijkheid, minder milieuvervuiling, onderwijs voor iedereen en gendergelijkheid.

Omdat 17 Global Goals toch wel flinke kost zijn, zijn ze voor de workshop opgehangen aan de
levenscyclus van de spijkerbroek. Spijkerbroeken zijn namelijk minder duurzaam dan je denkt. Van kinderarbeid in de katoenteelt, lage lonen in productie tot al dat textielafval, veel kan en moet beter! Gastdocenten Rianne Bakker en Sara Herreras vertellen over de Global Goals, over de spijkerbroek en de problemen. Waarna in groepjes korte opdrachten worden gemaakt en gepresenteerd. Zo kunnen de kinderen het thema bespreken en hun creatieve ideeën presenteren, voor een betere en duurzame toekomst!

Global Goals in je spijkerbroek is een samenwerkingen van Stichting Technotrend met de gemeente Utrecht, Utrecht4GlobalGoals en Utrecht Natuurlijk.

Ook een gratis workshop Global Goals in je spijkerbroek voor groepen 7 en 8 op jouw school? Geef je op bij Stichting Technotrend: secretariaat@stichtingtechnotrend.nl

Scholen als energie ambassade

Vind je het leuk om samen te werken aan het opleiden van een nieuwe generatie duurzame professionals door leerlingen zelf energiecampagnes te laten voeren en scholen een rol te geven als duurzame hub in de wijk? Hier is je kans!

Samen met TU Delft bereiden wij vanuit Stichting Technotrend een meerjarig onderzoek voor naar de rol van scholen (primair en voortgezet onderwijs) in de energietransitie.

Wij willen onderzoeken of—en onder welke condities—scholen (als ‘energie-hubs’) kunnen helpen energietransities te versnellen door het inzetten van maatschappelijk verantwoorde sociale en/of technische energiediensten.

Hiervoor gaan we subsidie aan vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (calls voor maatschappelijk verantwoord innoveren).

Om in aanmerking te komen voor subsidie hebben we echter partners nodig die ons kunnen ondersteunen met mankracht, denkkracht en/of middelen. In Flyer partners onderzoek NWO en RVO staat hier meer over.

Vacatures en stageplaatsen

Communicatie stagiairs
Zoek je een uitdagende en leuke Communicatiestage met veel vrijheid? Vind je het leuk om het boegbeeld van de Energy Challenges Utrecht te zijn richting de scholenteams en zowel interne als externe communicatiezaken onder je hoede te nemen? Reageer dan uiterlijk eind december 2017. Kom langs, bel ons en zie Vacature Stage Communicatie 2018  voor meer informatie.

Technisch stagiairs
Volg jij een technische studie op MBO of HBO niveau en ben je geïnteresseerd in een stage in energie en duurzaamheid? Samen met een technisch specialist ben je verantwoordelijk voor het monitoren van energieverbruik, het implementeren van maatregelen en het geven van een maatwerkadvies aan scholen én leerlingen. Zie de Vacature Techniekstage 2018 voor meer informatie. Geïnteresseerd? Neem uiterlijk eind december 2017 contact met ons op.

Tussenjaarstudenten
Ben je op zoek naar een langdurige stage/tussenjaar rondom duurzaamheid en hou je graag van het organiseren van evenementen, dan is dit perfect voor jou! Je kunt aan de slag wil met de educatieve insteek van duurzaamheid op scholen in Utrecht, met het organiseren van evenementen tot het uitvoeren van energiescans en het opzetten van de monitoring van het energieverbruik. Zie Vacature Tussenjaar 2017-2018 voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd in één van onze vacatures, heb je vragen of ben je benieuwd naar ons leuke team? Neem direct contact op! Bel Patrick van der Hofstad, 030 302 16 36 of mail naar utrecht@energychallenges.nl

Utrechtse scholen pakken prijzen op finale van Energy Challenges Utrecht!

Leerlingenteams van vijf Utrechtse scholen zijn afgelopen maanden de strijd aan gegaan om hun school zo energiezuinig mogelijk te maken. Dinsdag 6 juni was de finale in het Academiegebouw in Utrecht waar de Energizers enthousiast hun campagnes, acties en besparingen presenteerden. Het Leidsche Rijn College ging naar huis met de eerste prijs! Maar alle teams kregen lof, met hun acties wisten ze de school en omgeving te activeren en al veel energie te besparen.

Dit schooljaar hebben in Utrecht het Leidsche Rijn College, St. Bonifatiuscollege, UniC, Trajectum College en De Passie meegedaan aan de Energy Challenges. Op elke school is een team van leerlingen, de Energizers, aan de slag gegaan met verschillende opdrachten. Zo maakten ze een projectplan, voerden campagne, zochten sponsoren, betrokken ouders en buurtbewoners bij hun plannen en maakten een berekening van het bespaarde bedrag. Op de scholen is vooraf een Energiescan uitgevoerd en slimme meters met monitoringsoftware geïnstalleerd, zodat leerlingen meteen zagen hoeveel energie ze met hun acties bespaarden.

Na een speciale boodschap van astronaut André Kuipers was het tijd voor de presentaties van de Energizers. Een jury bestaande uit Tim Savenije, beleidsadviseur van de Gemeente Utrecht, Marlous Birkhoff, voorzitter van Woerdens Techniek Talent en Maarten van Deursen, hoofd projecten en educatie van Utrecht Natuurlijk beoordeelde de plannen. Allereerst won De Passie een Green Star uit handen van Elize van Berkel van Greenpeace Nederland voor hun deelname aan het Energie(r)evolutie-spel. Trajectum won de Innovatieprijs met hun vernieuwende campagne, en daarmee een uitje met Greenjoy. De derde prijs ging naar De Passie, door hun inzet kunnen ze gaan genieten van een etentje bij Instock. UniC won met de tweede prijs een heuse trip naar het Omniversum in Den Haag. Maar de eerste prijs ging naar het Leidsche Rijn College! De winnaars van de Energy Challenge Utrecht mogen naar het Eneco Windlab, waar ze alles over wind en duurzame energie ontdekken.

Enthousiast gingen de leerlingen naar huis, om ook komende tijd, op school én thuis zoveel mogelijk energie te besparen.