Technokids Groenland Zwerfafval

Stichting Technotrend biedt een doorlopende leerlijn zwerfafvaleducatie voor Basisonderwijs, BSO en Voortgezet Onderwijs. Het aanbod sluit volledig aan op de extra aanpak tegen zwerfafval die gemeenten vanuit het Afvalfonds kunnen bekostigen. Vanaf 2012 wordt er jaarlijks €20 miljoen (€1,19 per inwoner), gedurende 10 jaar, beschikbaar gesteld voor gemeenten om zwerfafval aan te pakken.  Technokids Groenland Zwerfafval is een programma voor de buitenschoolse opvang.

Educatieve programma’s op de buitenschoolse opvang worden soms over het hoofd gezien. Ze bieden een interessante voedingsbodem en kans voor verandering. Rondom het thema zwerfafval heeft STT zes verschillende workshops van een uur ontwikkeld: Puur & Plastic, Pulp & Papier, Tetra Trash, Lekker Verpakt, Giftig Beestje en Handen uit de Mouwen.

• Puur&Plastic: Plastic flesjes die je inlevert, kunnen gerecycled worden. In deze workshop testen we hoe je verschillende soorten plastic kunt scheiden. De kinderen mixen zelf een echte sportdrank met water uit de kraan. Zo heb je geen plastic verpakking meer nodig. Tot slot trainen we de extra energie er weer af. Er liggen springtouwen klaar. Door minder uit plastic flessen te drinken heb je minder transport en afval. Plastic kan gerecycled worden als het apart wordt ingezameld.
  • Pulp&Papier: De papierwesp maakt papieren nesten van houtpulp. Deze wesp was de inspiratiebron voor het maken van papier uit hout. We gaan oud papier recyclen door pulp te maken en verschillende kleuren pulp in mallen te gieten. Papierverbruik kun je verminderen en papier kun je recyclen. Dan is er minder productiebos nodig. In productiebossen is weinig biodiversiteit.
  • Tetra Trash: We gaan aan de slag met de afvalberg op school: lege drinkpakjes van tetrapak. We doen een proef met vuur en stroom en ontdekken van welk materiaal een tetrapak is gemaakt. Kun je dit materiaal recyclen? We maken een zonneklep, een portemonnee of ontwerpen zelf iets.
  • Lekker Verpakt: Een ei heeft een schaal en fruit heeft een schil. Zo beschermt de natuur tegen lekken en stoten. Het afval wordt door de natuur weer opgeruimd. Helemaal ‘cradle to cradle’. Kunnen wij dat ook? We doen een proef en maken eetbare verpakking. Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit plastic verpakkingsmateriaal, dat is schadelijk voor dieren en milieu. Wormen en andere kleine beestjes recyclen natuurlijk afval.
  • Giftig Beestje: Een workshop over giftige beestjes met angels, giftanden en een giftige batterij. We maken een beest met een lichtje. De batterij is handig, hij zorgt voor de energie. Maar waar laat je de batterij als hij leeg is? Zomaar weggooien is niet slim, want er zitten giftige stoffen in. We knutselen een box voor lege batterijen. Door een zuinig led-lampje te gebruiken gaat de batterij langer mee. We bespreken wat je doet met een lege maar toch nog giftige batterij.
  • Handen uit de mouwen: Een workshop om zelf eens te kijken wat voor, en hoeveel afval er rondom de BSO rondzwerft. Leerlingen gaan zelf, onder begeleiding, zwerfafval verzamelen. Ze krijgen zo een goed zicht op de hoeveelheid en samenstelling van het afval dat op straat komt te liggen.
  • Sloganwedstrijd: Leerlingen gaan onderling de strijd aan om de leukste, creatiefste, meest aansprekende slogan te ontwerpen die hen bewust maakt van zwerfafval en hoe makkelijk het is om afval gewoon goed weg te gooien. Geschikt voor alle leeftijden en uit te breiden met poster- en sticker-opties.