Utrechtse scholen pakken prijzen op finale van Energy Challenges Utrecht!

Leerlingenteams van vijf Utrechtse scholen zijn afgelopen maanden de strijd aan gegaan om hun school zo energiezuinig mogelijk te maken. Dinsdag 6 juni was de finale in het Academiegebouw in Utrecht waar de Energizers enthousiast hun campagnes, acties en besparingen presenteerden. Het Leidsche Rijn College ging naar huis met de eerste prijs! Maar alle teams kregen lof, met hun acties wisten ze de school en omgeving te activeren en al veel energie te besparen.

Dit schooljaar hebben in Utrecht het Leidsche Rijn College, St. Bonifatiuscollege, UniC, Trajectum College en De Passie meegedaan aan de Energy Challenges. Op elke school is een team van leerlingen, de Energizers, aan de slag gegaan met verschillende opdrachten. Zo maakten ze een projectplan, voerden campagne, zochten sponsoren, betrokken ouders en buurtbewoners bij hun plannen en maakten een berekening van het bespaarde bedrag. Op de scholen is vooraf een Energiescan uitgevoerd en slimme meters met monitoringsoftware geïnstalleerd, zodat leerlingen meteen zagen hoeveel energie ze met hun acties bespaarden.

Na een speciale boodschap van astronaut André Kuipers was het tijd voor de presentaties van de Energizers. Een jury bestaande uit Tim Savenije, beleidsadviseur van de Gemeente Utrecht, Marlous Birkhoff, voorzitter van Woerdens Techniek Talent en Maarten van Deursen, hoofd projecten en educatie van Utrecht Natuurlijk beoordeelde de plannen. Allereerst won De Passie een Green Star uit handen van Elize van Berkel van Greenpeace Nederland voor hun deelname aan het Energie(r)evolutie-spel. Trajectum won de Innovatieprijs met hun vernieuwende campagne, en daarmee een uitje met Greenjoy. De derde prijs ging naar De Passie, door hun inzet kunnen ze gaan genieten van een etentje bij Instock. UniC won met de tweede prijs een heuse trip naar het Omniversum in Den Haag. Maar de eerste prijs ging naar het Leidsche Rijn College! De winnaars van de Energy Challenge Utrecht mogen naar het Eneco Windlab, waar ze alles over wind en duurzame energie ontdekken.

Enthousiast gingen de leerlingen naar huis, om ook komende tijd, op school én thuis zoveel mogelijk energie te besparen.